11 employee experience tips voor 2023

In 2022 kregen de non-desk sectoren, zoals retail en hospitality, te maken met een aantal ingrijpende trends en ontwikkelingen. Neem bijvoorbeeld The Great Resignation, een trend waarbij frontline medewerkers massaal ontslag namen. Ook om de nieuwe trend, genaamd The Great Attrition, kunnen we nog altijd niet heen. Steeds meer medewerkers stoppen of overwegen te stoppen met hun werk, vaak omdat er een gat zit tussen wat zij willen en wat hun werkgevers denken dat ze willen. Er zijn meer en meer non-desk banen beschikbaar, maar minder mensen die deze banen willen. Menig horeca- of retailbedrijf heeft te maken met personeelstekorten, sluitingen en misgelopen omzet. Genoeg reden dus om in 2023 je employee experience te verbeteren! Mensen binnen halen en vooral binnen houden, dát wordt je missie. Met deze tips gaat het lukken.

Ruben Wieman

11 employee experience tips voor 2023

Table of contents

11 tips voor een succesvol en betrokken 2023

Er is genoeg dat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je medewerkers het naar hun zin hebben en tijdens hun dienstverband de ene positieve ervaring na de andere hebben. Onderstaande employee experience tips voor frontline medewerkers helpen je op weg. De belangrijkste tip? Houd vooral rekening met de wensen van de jongere generatie, want deze mensen vormen het grootste deel van je personeelsbestand.

1. Pas je organisatie aan jongere medewerkers aan

Frontline medewerkers worden steeds jonger. Generatie Z medewerkers en Millennials verwachten dat je oplossingen biedt die passen bij de dag van vandaag, niet bij die van hun ouders of opa’s en oma’s. Weg dus met dat prikbord, verouderde intranet en die papieren formulieren. Welkom digitale interne communicatiemiddelen!

2. Bied medewerkers een mobile-first experience

Non-desk medewerkers hebben op het werk meestal geen computer of e-mail ter beschikking. Het is dus zaak ervoor te zorgen dat informatie direct op hun mobieltje terechtkomt. Van het personeelshandboek, de planning en bedrijfsupdates tot en met digitale formulieren en checklists; zorg ervoor dat alles goed overkomt op het mobiele scherm.

3. Ga voor een alles-in-één employee experience

Het beste is het om de complete employee experience in één app te vangen. Zo hoeven mensen geen aparte systemen te openen voor interne communicatie, onboarding, e-learning, het rooster, medewerkersenquêtes etcetera. Steeds weer ergens anders inloggen. Welke app gebruik ik waarvoor? De nieuwe generatie medewerkers heeft hier geen zin in. Die wil gemak en snelheid! Lees meer over de nieuwe manier van het bereiken van je frontline.

De oude vs nieuwe manier om je non-desk medewerkers te bereiken

4. Versterk je employer brand

Uit onderzoek van Q&A Insights & Consultancy blijkt dat winkels niet als aantrekkelijke werkplek worden gezien. Maar liefst 68% van de beroepsbevolking wil hier niet werken, omdat het werk hen saai of juist stressvol lijkt en het loon te laag. In je eentje het imago van de branche opkrikken is lastig. Wat je wél kunt doen, is laten zien hoe leuk het is om bij jou te werken en te werken aan het verbeteren van jullie employer branding.

5. Verbeter je onboardingproces

Ben jij het ook zo zat dat je veel tijd en energie stopt in het inwerken van een nieuwe collega en dat deze persoon vervolgens na een paar maanden weer vertrekt? Met een goed onboardingprogramma geef je nieuwe medewerkers een warm welkom en vergroot je de kans dat ze succesvol integreren in je organisatie. Een uitnodiging voor de kerstborrel nog vóór de eerste werkdag? De eerste maanden regelmatig even gaan zitten voor een kort evaluatiegesprek? Doen!

6. Support een gezonde balans tussen werk en privé

De nieuwe generatie wil wel werken, maar niet als het ten koste gaat van zaken als gezin, sport, vrienden en tijd voor zichzelf. Moedig je medewerkers dus aan naast het werk ook te ontspannen en voorkom dat je hen in hun vrije tijd bestookt met notificaties van verschillende WhatsApp-groepen met collega’s.

7. Zorg voor flexibele en mobiele leerervaringen

E-learning en microlearning, oftewel je kennis bijspijkeren waar en wanneer je wilt, zijn niet meer weg te denken uit moderne organisaties. Mobielvriendelijke oplossingen voor trainingen, enquêtes en instructievideo’s zijn essentieel voor jonge frontline medewerkers.

8. Kom je beloftes na

Wie kent ze niet. Van die organisaties die in het sollicitatiegesprek de hemel beloven en strooien met mooie woorden en inspirerende missies, maar hier in de praktijk niets van waarmaken. Zo wil jij niet zijn! Wees eerlijk en geef een reëel beeld van onder andere de sfeer, bedrijfscultuur en manier van leidinggeven. Daar heeft iedereen het meest aan.

9. Stimuleer tweerichtingsverkeer en geef feedback

Medewerkers willen meedenken en betrokken worden. Geef ze hiertoe de kans, door regelmatig te vragen wat ze vinden van hun werk en de gang van zaken. Gééf dus niet alleen feedback waar ze iets mee kunnen, maar sta ook open voor hun kijk op de zaak. Als je geregeld een medewerkersenquête verstuurt, zullen zowel jij als de medewerker er beter van worden.

Voorbeeld: een medewerkersenquête via Oneteam

10. Uit je waardering

Iedereen wordt blij van een compliment of bedankje, zeker als hij of zij zich extra heeft ingezet door bijvoorbeeld diensten over te nemen van een collega of een knallende actie te verzinnen. Denk niet dat medewerkers wel snappen dat je hen waardeert, maar benoem het ook.

11. Doe aan teambuilding

Een op elkaar ingewerkt team werkt efficiënter, is betrokkener en trekt klanten en nieuwe medewerkers aan. Investeer zo nu en dan in een leuk personeelsuitje en houd in de gaten of er niemand buiten het team valt.

Begin vandaag en maak van 2023 een succesvol jaar

Wil je als bedrijf in de smaak vallen bij je frontline medewerkers en hen in 2023 optimaal motiveren en betrokken houden? Dan is het tijd om je aan te passen aan de nieuwe manier van (digitaal) communiceren. Breng eerst je huidige employee experience in kaart met je eigen EX Canvas. Ontdek de verbeterpunten, verwerk deze tips en laat het succesvolle nieuwe jaar maar beginnen!

{{IDENTIFIER="/components"}}

Ruben Wieman

Ruben Wieman

Ruben Wieman is the founder of Oneteam. He mainly writes about the future of deskless employee experience and key frontline HR trends. Fun fact about Ruben: He started his professional career as a deskless employee at supermarkets and a pizza delivery guy. The frustrations he encountered lead him to build an employee experience app focused on making the deskless workforce successful and engaged.

Stay ahead

Subscribe to our newsletter and stay updated on blog posts around the topic of employee experience.